|
Etické souvislosti alokace zdrojů s ohledem na možnosti a meze chronické dialyzační léčby
Dingová Šliková, Martina ; Jedličková, Anetta (vedoucí práce) ; Dusilová Sulková, Sylvie (oponent) ; Rosina, Jozef (oponent)
Ústředním tématem disertační práce jsou alokace zdrojů v pravidelném dialyzačním léčení v etických souvislostech. Cílem práce je detekce, popis a porozumění etickým problémům vznikajícím v souvislosti s problematickým přidělováním zdrojů v pravidelném dialyzačním léčení. Teoretická část práce je zaměřena na zmapování výše uvedené problematiky z různých úhlů pohledu. Pomocí analýzy relevantní literatury je poukázáno na historickou determinaci a společensko-ekonomické souvislosti obtížného přidělování vzácných zdrojů ve zdravotnictví, které následně zapříčinily vznik specifických etických problémů v klinické praxi dialyzačního léčení. Uvedené etické problémy jsou diskutovány chronologicky, a to od prvního použití dialyzačního přístroje až po současnost, kdy je tato terapie považována za standardní klinickou metodu. Praktická část práce obsahuje výsledky kvalitativního výzkumu, jehož záměrem bylo prozkoumat zkušenost respondentů s alokací zdrojů v pravidelném dialyzačním léčení, a to i v etických souvislostech. Data pro výzkum byla získána pomocí expertních rozhovorů, k analýze dat byla využita metoda interpretativní fenomenologické analýzy. Výsledkem výzkumu je interpretace vzájemně propojených významných témat, která se na základě zkušenosti dotazovaných expertů objevují. Klíčové téma představuje...
|
|
Nové diety pro pacienty na dialýze
Kubíková, Kristýna ; Matějková, Miroslava (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Tématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. Původní systém vycházel z běžné racionální diety č. 3 a pro každého pacienta se zadával individuálně jako výběrová strava, aby se předešlo zařazení nevhodných pokrmů do jídelníčku. Tento systém byl časově náročný a nutriční hodnoty nesplňovaly požadavky dialyzační diety. V teoretické části se práce zabývá anatomií a fyziologií ledvin. Z onemocnění ledvin je zde kladen největší důraz na chronickou renální insuficienci (CHRI). Stěžejním bodem je léčba dialýzou a popis dietoterapie v tomto stádiu ledvinného selhání. V praktické části se práce zaměřuje na metodologii sestavování nových jídelníčku a ve výsledcích porovnává zlepšení nutričních hodnot oproti původní racionální dietě č. 3. Také se zabývá metodologií sestavování dotazníků. Hlavním výzkumným cílem dotazníku bylo zjistit spokojenost pacientů s novou dialyzační dietou. Dílčím cílem bylo zjistit nutriční bilanci jednotlivých pokrmů a ochotu pokračovat v tomto způsobu stravování i po ukončení hospitalizace. Na závěr bych chtěla uvést, že teoretická příprava nového druhu diety se podařila uvést do praxe. Dne 18. března roku...
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |