Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 179 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Etické souvislosti alokace zdrojů s ohledem na možnosti a meze chronické dialyzační léčby
Dingová Šliková, Martina ; Jedličková, Anetta (vedoucí práce) ; Dusilová Sulková, Sylvie (oponent) ; Rosina, Jozef (oponent)
Ústředním tématem disertační práce jsou alokace zdrojů v pravidelném dialyzačním léčení v etických souvislostech. Cílem práce je detekce, popis a porozumění etickým problémům vznikajícím v souvislosti s problematickým přidělováním zdrojů v pravidelném dialyzačním léčení. Teoretická část práce je zaměřena na zmapování výše uvedené problematiky z různých úhlů pohledu. Pomocí analýzy relevantní literatury je poukázáno na historickou determinaci a společensko-ekonomické souvislosti obtížného přidělování vzácných zdrojů ve zdravotnictví, které následně zapříčinily vznik specifických etických problémů v klinické praxi dialyzačního léčení. Uvedené etické problémy jsou diskutovány chronologicky, a to od prvního použití dialyzačního přístroje až po současnost, kdy je tato terapie považována za standardní klinickou metodu. Praktická část práce obsahuje výsledky kvalitativního výzkumu, jehož záměrem bylo prozkoumat zkušenost respondentů s alokací zdrojů v pravidelném dialyzačním léčení, a to i v etických souvislostech. Data pro výzkum byla získána pomocí expertních rozhovorů, k analýze dat byla využita metoda interpretativní fenomenologické analýzy. Výsledkem výzkumu je interpretace vzájemně propojených významných témat, která se na základě zkušenosti dotazovaných expertů objevují. Klíčové téma představuje...
Nové diety pro pacienty na dialýze
Kubíková, Kristýna ; Matějková, Miroslava (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Tématem této bakalářské práce jsou nové diety pro dialyzované pacienty. Cílem práce bylo vytvořit nový systém jídelníčků, který by splňoval požadavky diety v dialyzačním období a zároveň usnadnil práci nutričním terapeutům. Původní systém vycházel z běžné racionální diety č. 3 a pro každého pacienta se zadával individuálně jako výběrová strava, aby se předešlo zařazení nevhodných pokrmů do jídelníčku. Tento systém byl časově náročný a nutriční hodnoty nesplňovaly požadavky dialyzační diety. V teoretické části se práce zabývá anatomií a fyziologií ledvin. Z onemocnění ledvin je zde kladen největší důraz na chronickou renální insuficienci (CHRI). Stěžejním bodem je léčba dialýzou a popis dietoterapie v tomto stádiu ledvinného selhání. V praktické části se práce zaměřuje na metodologii sestavování nových jídelníčku a ve výsledcích porovnává zlepšení nutričních hodnot oproti původní racionální dietě č. 3. Také se zabývá metodologií sestavování dotazníků. Hlavním výzkumným cílem dotazníku bylo zjistit spokojenost pacientů s novou dialyzační dietou. Dílčím cílem bylo zjistit nutriční bilanci jednotlivých pokrmů a ochotu pokračovat v tomto způsobu stravování i po ukončení hospitalizace. Na závěr bych chtěla uvést, že teoretická příprava nového druhu diety se podařila uvést do praxe. Dne 18. března roku...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 179 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.